Quantcast
Channel: Staffanstorp » Uppleva
Viewing all 289 articles
Browse latest View live

Midsommarfirande i Staffanstorp och Hjärup

$
0
0

Midsommar i Balders Hage Foto: Sune Cederpil

Balders Hage i Staffanstorp startar vi klockan 13, fredagen den 21 juni, 2013, med att klä midsommarstången. I Hjärup på idrottsplatsen startar vi klockan 14 med att klä midsommarstången. Kom gärna och ta med blommor.

Staffanstorp, Balders Hage

Kl.13 Vi klär midsommarstången. Tag gärna med blommor!

Kl.14 – 16.30 Midsommarstången reses och festligheterna börjar. Musik och dans kring stången från ca kl.14.15. Blomsterkransar, korv, läsk och glass finns att köpa. Lotterier för vuxna och barn. Testa dina krafter i dragkampen!

Arr. Lions Club Vikingen och Kultur och Fritid Staffanstorps kommun

Midsommaraftonens kvällsfestligheter äger rum i Gästis trädgård

Kl.19.00- (Matservering, Bordsbokning för matgäster 046-25 40 02.)

Kl.21.00-01-00 Framed spelar upp till dans. Det blir dansbandsmusik med bandet som vann Bingolottos dansbandstävling.

Under kvällen utlovas aktiviteter som att slå i spik, skjuta luftgevär, tombola med mera. Fri entré!

Arr. Kultur & Fritid, Staffanstorps kommun i samarbete med Staffanstorps Gästis

Hjärup, Idrottsplatsen

(med reservation för annan plats)

Kl.14 Vi klär midsommarstången. Kom gärna ner med blommor och hjälp oss!

Ca Kl.15 Vi dansar och leker till Bengt Lundströms dragspelsmusik. Festen avslutas med långdans & alla barn bjuds på glass.

Arr. Uppåkra Idrottsförening, Hjärups Byalag, Scouterna, Kultur & Fritid, Staffanstorps kommun.

 

 


Skånes mest talangfulla ungdomar till Staffanstorp

$
0
0

Fotboll Foto: Skånes Fotbollsförbund

För andra året i rad anordnas ett av Skånefotbollens viktigaste sommararrangemang i Staffanstorp, Skånelägret, med Skånes 300 mest talangfulla ungdomsfotbollsspelare.

- De fysiska förutsättningarna är fantastiska. Ingen annanstans finns tre konstgräsplaner och två gräsplaner varav en A-plan, rosar Lars Eiswohld på Skånes fotbollsförbund.

Skånelägret är ett utbildningsläger för Skånes 300 bästa fotbollsungdomar 14-16 år, pojkar och flickor. Mellan 14 och 20 juni, samlas ungdomarna för träning, fotbollsutbildning och matcher på Staffansvallen.

”Ett lyft för oss”

- Skånelägret är en stor manifestation för skånsk ungdomsfotboll. Syftet är att i första hand utbilda och stimulera talangfulla spelare och instruktörer. För 14-årigarna är det även start för distriktslagsverksamheten med uttagning till första distriktslagssamlingen. För 15-åringarna är det en uppladdning inför Elitlägret i Halmstad och för 16-åringarna en förberedelse inför Distriktscupen.

- Staffansvallen har varit ett lyft för oss. Vi är inte beroende av vädret med tre konstgräsplaner att köra på. Allting är samlat vilket skapar jättebra förutsättningar att träna fotboll.

Stor välvilja

Spelarna bor och äter på Hagalidsskolan precis som i fjor.

- Vi är mycket nöjda även med förläggningen, säger Lars Eiswohld. Personalen visar verkligen stor välvilja  och det gäller alla från rektor till lärare, vaktmästare och matpersonal.

Lägret arrangerades tidigare i Landskrona. Men när Staffansvallen stod klar bestämde sig Skåneboll för att flytta lägret till Skånes finaste fotbollsanläggning.

- Detta visar att Staffansvallen verkligen var en rätt satsning, säger kultur och fritidschef Mats Schöld. Att få hit Skånelägret är en stor inspiration för våra fotbollsklubbar. Det lyfter hela kommunen och sätter verkligen fotbollen i Staffanstorp på kartan.

Arr. Staffanstorps kommun i samarbete med Skånes Fotbollsförbund

Föreningarnas dag och Jubileumsloppet 14/9 – 2013

$
0
0

Legs for run Foto: Giopuo flickr.com

Föreningarnas dag och Jubileumsloppet förra året blev så lyckade att Staffanstorps kommun beslöt sig för att permanenta båda evenemangen. Den 14 september är det dags igen.

- Föreningarnas dag är ett ypperligt tillfälle att visa upp sin förenings verksamhet och hitta nya medlemmar och ett jättefint tillfälle för Staffanstorpsborna att se vad föreningslivets har för spännande erbjudanden och aktiviteter, säger kultur och fritidschef Mats Schöld.

Inbjudningar till föreningslivet har sänts ut. De föreningar som anmäler sig kallas till informationsmöte i Rådhuset. Anmälan bör ske senast den 10 juni. Anmälan och kontakt:mats.schold@staffanstorp.se.

- Vi hoppas att alla som var med i fjor kommer med i år igen och vi hoppas såklart på ännu fler föreningar i år, säger Mats Schöld.

Jubileumsloppet

- Jubileumsloppet i fjor var så lyckat att det behåller både namn och sträckning, säger Taina Ahola och Mats Schöld på Staffanstorps kommun

Loppet på 7,5 km går från Hjärup till Staffanstorp. Man går, joggar, lunkar eller löper. Precis som man vill i egen takt. Uppvärmning och start sker vid Studio S i Hjärup.

Målgång sker på Torget vid Rådhuset i Staffanstorp. Funktionärer finns längs vägen och en vätskekontroll ungefär halvvägs. För att förenkla det hela i år bjuds löparna på buss mellan Staffanstorp och Hjärup. Anmälan till bussen görs i samband med anmälan till loppet.

Anmälan

Anmälan görs på www.studios.nu senast fredag 6 september. Deltagaravgift är 100 kr. Efteranmälan 150 kr. Förutom priser till de tre första, både damer och herrar, lottas det även ut ett antal priser på nummerlapparna.

Preliminärt program:

11.00 – 13.00.

Inregistrering/Incheckning vid Studio S, Tösavägen i Hjärup.

13.00. Jubileumsloppet

14.00. Vinstutdelning

Vill du vara funktionär eller på annat sätt medverka på Jubileumsloppet, kontakta Taina Ahola 046-25 12 99 eller mejla

Jubileumsloppet är ett samarbete mellan olika föreningar, hälsovalsenheter och Staffanstorps kommun.

Sommarkonserter med Grimmens ungdomsblåsorkester

$
0
0

Jugendblas Foto:Jugendblasorchestern

Kommunens vänort Grimmens prisbelönta ungdomsblåsorkester med 55 deltagare besöker vår kommun veckan direkt efter midsommar.

Jugendblasorchestern ger tre allmänna konserter med fri entré under sitt besök här:

Söndag 23 juni kl 19 blir det kvällskonsert i Balders Hage direkt vid orkesterns ankomst till Staffanstorp. Medtag picknickkorg och filt.

Onsdag 26 juni kl 16 spelar orkestern i Staffanstorps konsthall.

Torsdag 27 juni kl 19 ger orkestern besökets sista konsert på torget i Hjärups Jakriborg.

Orkestern är en viktig del i det kulturella livet i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Turnéer och framträdanden har lett orkestern till de baltiska staterna, Skandinavien, Polen, Tjeckien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Italien, Belgien och Frankrike.

Jugendblasorchestern i Grimmen grundades 1961. Den har fått flera statliga och federala utmärkelser och kom på en hedrande fjärdeplats vid den stora Deuches Musikfest Dmf 2012, med 15 000 musiker från hela Tyskland, en festival som arrangeras vart sjätte år.

Ta badbussen i sommar!

$
0
0

Strandfötter Foto Ola Winquist

Vill du njuta av havsbad i sommar, men bor i Staffanstorp och Hjärup och saknar kanske egen bil? Var lugn! Badbussen går i sommar igen!

Badbussen från Staffanstorp till Lomma går mellan den 16 juni och 17 augusti, 2013 och är en förlängning av linje 102 (Staffanstorp-Hjärup).

Turerna körs med taxi och måste beställas på telefon 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg. Mer info om linje 102: www.skanetrafiken.se

Du kan bli mentor åt en tonåring

$
0
0

Niklas och ungdom med bil Foto och licens:Mentor Sverige

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med om det som är jobbigt, känns viktigt eller precis vad som helst. Som mentor träffar du en ungdom under en längre tid och blir ett betydelsefullt stöd i stort och smått.

Mentor Sverige är en ideell organisation som arbetar för att ge ungdomar i åldern 13-17 år självkänsla och kraft att växa genom mentorskap.

Med stöd och självkänsla är det lättare att fatta positiva beslut och välja bort våld och droger.

Staffanstorp kommun har inlett ett samarbete med Mentor Sverige. Ungdomar i åldern 13-17 år kommer att erbjudas möjlighet att delta i ett 12 månader långt mentorprogram och därför söker vi vettiga vuxna över 20 år i Staffanstorp som kan bli mentorer och göra skillnad för en ungdom. Läs mer och anmäl dig på www.mentor.se

 

Öppettider, sommaren 2013,

$
0
0

Illustration Staffanstorps hembygd av Viveka Hammarstedt

Medborgarkontoret, Rådhuset och kommunens växel

har ändrade öppettider under sommarveckorna 26-32

( 1juli-12 aug).

Öppettiderna är klockan 8-16 varje vardag.

Hjärups medborgarkontor har sommarstängt från fredagen den 7 juli tillbaka den 16 augusti, välkomna!

Vi på medborgarkontoret önskar er alla en trevlig sommar

På Medborgarkontoret kan du få hjälp med det mesta. Kan vi inte hjälpa dig med en gång så tar vi reda på svaret och återkommer.

Du är välkommen att besöka oss på plats varje vardag klockan 8 – 16. Du kan också ringa oss på 046-25 11 00 eller skicka e-post till medborgarkontoret

Ny bostadsbebyggelse vid Åttevägen och Tågvägen.

$
0
0

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2013-06-12 att sända ut förslag till detaljplan för del av Hjärup 18:2 m fl, Åttevägen samt del av Hjärup 4:2, Tågvägen på samråd. Båda planerna avser ny bostadsbebyggelse i centrala Hjärup.

Läs mer om detaljplanen för Tågvägen här.

Läs mer om detaljplanen för Åttevägen här.


Upplev Ystad Military Tattoo i Staffanstorp!

$
0
0

Tattoo The Southern Highlanders Pipes and Drums

Torsdagen den 15:e augusti får vi fint besök i Staffanstorp.
Då gästas Balders hage av två berömda musikkårer – den fantastiska säckpipeblåsarorkestern Southern Highlanders Pipes and Drums från södra England samt Sveriges främsta hemvärnskår Hemvärnets musikkår Göteborg.  

Konserten i Balders hage i Staffanstorp pågår i cirka 1,5 timme. Hemvärnets musikkår Göteborg inleder kl 13 och därefter tågar den brittiska säckpipeorkestern in på gräset.

Båda orkestrarna deltar i Ystad International Military Tattoo  14 – 17 augusti och besöker tordagen 15 augusti Balders Hage i ett samarbete mellan Ystad International Military Tattoo och Staffanstorps kommun.

The Southern Highlanders Pipes and Drums

Säckpipekåren Southern Higlanders är ett internationellt erkänt band som rekryterar säckpipespelare i södra England för att framföra det allra bästa av skotsk musik. Under enbart de tre senaste åren har kåren deltagit i internationella militärmusikfester i Tyskland, Schweiz, Spanien, Italien och Holland. Kåren bär full ceremoniuniform med kilt, ”feather bonnet och sporran.

Tattoo Hemvärnets Musikkår Göteborg

Hemvärnets Musikkår Göteborg

Musikkåren är en av Sveriges äldsta och största hemvärnsmusikkårer, bildad 1941. Till och med i början av 1970-talet bedrevs verksamhet som en traditionell militärmusikkår, därefter omdanades orkestern till en symfonisk blåsorkester och i samband med detta antogs även ett civilt namn, Göteborg Symphonic Band.

Ystad International Military Tatto är en ideell förening som värnar om det militärmusikaliska arvet i Sverige. Kom och njut av god musik föreställningen är gratis.

Text:Ivar Sjögren

Föreställningen ”Christina” ges på Gästis

$
0
0

Christina SummerFolk Youth Ensemble

Lördagen den 20 juli kl.18 ges föreställningen ”Christina” med SummerFolk Youth Ensemble på Staffanstorps Gästis. Ungdomar från Staffanstorps medverkar i ensemblen.

I musik, dans och dikt får vi följa den svenska operastjärnan Christina Nilssons hisnande liv! Vi får följa Christinas liv från barndomens spelningar på marknader via studie- åren i Sverige till de internationella konsertscenerna, och till ålderdomen, tillbaka i barndomens Växjö.

Det är fri entré, men man kan boka bord på Gästis.

Dansledare: Pia Qvarnström. Musikalisk ledare: Pär Moberg.

Arrangör: Musik i Syd, Kultur & Fritid Staffanstorps kommun och Staffanstorps Gästis

Christina Nilsson (1843-1921) är en av vår tids mest kända svenskar. Under 1800-talet tog den småländska världsstjärnan världen med storm och spelade på alla stora operascener i Europa och USA. Sin karriär inledde hon som fattig spelflicka sjungandes och spelandes fiol på marknader och gästgiverier. Med proffsig fantasi och sprudlande energi porträtterar SummerFolk Youth Ensemble en av vår tids största stjärnor: Stina på Backen som blev den oemotståndliga operadivan Christina Nilsson och grevinnan de Casa Miranda. Publiken får följa med på björnjakt i den ryska urskogen, dans på småländska marknader och gå på besök hos Europas kejsare och kungligheter i sällskap med megastjärnan Christina!

Om SummerFolk Youth Ensemble (2010 – )

SummerFolk Youth Ensemble är en sommarjobbsensemble där 20 ungdomar från Skåne och Kronoberg jobbar som professionella dansare och musiker. Under en vecka skapas föreställningen tillsammans med ensembleledarna Pär Moberg (musik) och Pia Qvarnström (dans) och veckan efter beger sig ensemblen ut på turné. Hemkommunerna står för ungdomarnas anställning i ensemblen. SummerYouth Ensemble har gjort sig känd för sina konstnärliga och nyskapande scenkonstproduktioner där folkmusikens själ och hjärta möter ett modernt och nutida uttryck.

 

Dags att anmäla sig till musikskolan i höst

$
0
0

Från i höst kan musikeleverna i Staffanstorps kommun välja mellan tre musikskolor – Musikskolan, PSS och Rockskolan. Ett nytt system med musikskolecheckar ger ökad valfrihet för alla barn och ungdomar som vill lära sig spela ett instrument.

- Vi breddar i höst musikverksamheten med en stor musiksatsning inom Staffanstorps kommuns skolor och vi hoppas att kön på 300 barn och ungdomar ska försvinna med den här satsningen, säger kultur- och fritidschef Mats Schöld.

- Vi hoppas även kunna ge plats åt alla som inte ställt sig i kön för att de inte tyckt det var någon idé.

Musikcheckarna innebär att barn mellan 7 och 19 år fritt kan välja var de vill ha sin musikundervisning.

- Två nya privata utförare, PSS och Rockskolan, deltar från i höst på samma villkor som den kommunala musikskolan.

- Och det är dags att anmäla sig redan nu, uppmanar Mats Schöld.

Genom checksystemet tillfaller lika stor subvention per elev de privata aktörerna som Musikskolan.

De tre musikskolorna

Musikskolan. Kurser: Träblås, brass, stråk, gitarr, elgitarr, piano, slagverk, trummor, sång, körsång, folkmusik, starta rockband, med mera. Musiklek för 6-åringar, musikverkstad för 7 – 8 åringar, instrumentlek för 7 – 8 (9) år och instrumentspel för barn med särskilda behov. Lokal: Egen och på Baldersskolan.

PSS – Piano- och Stråksalongen. Kurser: Trummor, elgitarr, bas, poppiano med ackord, starta rockband, befintligt band, kör, sång, piano, jazzpiano, stråkinstrument, gitarr, elgitarr, jazzpiano, brass, blockflöjt, tvärflöjt. Lokal: Baldersskolan.

Rockskolan. Kurser: Piano, keyboard, trummor, elbas, gitarr och sång samt bandcoachning. Lokal: Rockhelga, Skåningen i Staffanstorp.

Konstnärer från tre länder ställer ut i Staffanstorps konsthall

$
0
0

Nio konstnärer från Staffanstorps kommuns vänorter i Polen, Tyskland och Estland ställer i augusti ut i Staffanstorps konsthall. Vernissage söndag 4 augusti kl 13 – 16.

Utställningen har vernissage söndag 4 augusti och visas t o m 29 augusti.

Konstnärsbesöket är en del i kommunens mycket aktiva utbyte med sina europeiska vänorter, ett utbyte som sker inom flera fält, inte minst inom områden som skola, föreningsliv, trygghetsfrågor, idrott och kultur.

För ett år sedan arrangerade konstnärer från Staffanstorps vänort Wolin i Polen en utställning i Staffanstorps konsthall.

I år utökar Staffanstorps kommun sina europeiska kontakter på kultursidan genom att stå värd för en utställning med konstnärer från tre vänorter.

Totalt medverkar nio konstnärer, tre från vardera Grimmen i Tyskland, Kohtla-Järve i Estland och Wolin i Polen. Utställningen består av foto, skulptur, måleri och installationer.

Utställande konstnärer är Andrea Kunath, Thomas Reich och Bert Preikschat från Grimmen, Aivar Rihkrand, Yury Khorev samt Olga Zarkova från Kohtla-Järve och Beata Król, Maciej Darcz och Piotr Banaszkiewicz från Wolin.

Arrangör är Kultur & Fritid, Staffanstorps kommun och Staffanstorps konsthall i samarbete med de tre vänorterna Grimmen, Wolin och Kothla-Järve.

Upplev Ystad Military Tattoo i Staffanstorp!

$
0
0

Tattoo The Southern Highlanders Pipes and Drums

Torsdagen den 15:e augusti, klockan 13, får vi fint besök i Staffanstorp.
Då gästas Balders hage av två berömda musikkårer – den fantastiska säckpipeblåsarorkestern Southern Highlanders Pipes and Drums från södra England samt Sveriges främsta hemvärnskår Hemvärnets musikkår Göteborg.  

Konserten i Balders hage i Staffanstorp pågår i cirka 1,5 timme. Hemvärnets musikkår Göteborg inleder kl 13 och därefter tågar den brittiska säckpipeorkestern in på gräset.

Båda orkestrarna deltar i Ystad International Military Tattoo  14 – 17 augusti och besöker tordagen 15 augusti Balders Hage i ett samarbete mellan Ystad International Military Tattoo och Staffanstorps kommun.

The Southern Highlanders Pipes and Drums

Säckpipekåren Southern Higlanders är ett internationellt erkänt band som rekryterar säckpipespelare i södra England för att framföra det allra bästa av skotsk musik. Under enbart de tre senaste åren har kåren deltagit i internationella militärmusikfester i Tyskland, Schweiz, Spanien, Italien och Holland. Kåren bär full ceremoniuniform med kilt, ”feather bonnet och sporran.

Tattoo Hemvärnets Musikkår Göteborg

 

Hemvärnets Musikkår Göteborg

Musikkåren är en av Sveriges äldsta och största hemvärnsmusikkårer, bildad 1941. Till och med i början av 1970-talet bedrevs verksamhet som en traditionell militärmusikkår, därefter omdanades orkestern till en symfonisk blåsorkester och i samband med detta antogs även ett civilt namn, Göteborg Symphonic Band.

Ystad International Military Tatto är en ideell förening som värnar om det militärmusikaliska arvet i Sverige. Kom och njut av god musik föreställningen är gratis.

Text:Ivar Sjögren och www.ystadtattoo.se

Vänortsfest med Grimmen på Torget!

$
0
0

Den stora traditionella vänortsfesten och matfesten med Grimmen äger rum lördagen den 31 augusti kl 12 till 15.30.

Nu är det snart åter dags för vår tyska vänort Grimmen att på Torget i Staffanstorp generöst bjuda alla boende i Staffanstorps kommun på sina välsmakande nordtyska specialiteter. Kom och smaka du också!

Alla som var med minns säkert den härliga stämningen vid Grimmens besök i Staffanstorp förra året – och förrförra året och…

Lördagen den 31 augusti är det åter dags för vår vänort Grimmen att bjuda in till den stora traditionella vänorts- och matfesten på Torget i Staffanstorp.

Grimmen bjuder på matkalas med nordtyska specialiteter; korvar, fläsk, sauerkraut, ärtsoppa, bröd, läsk, vatten, kaffe och kakor i långa banor.

Ett par tusen boende i Staffanstorps kommun brukar sluta upp och njuta av anrättningarna som alltid serveras till tonerna av Grimmens välljudande blåsorkester.

Som vanligt serveras öl och alkoholfria drycker i Lions Clubs öltält.

På kvällen bjuder Staffanstorps kommun in till en skånsktysk fest för våra tyska vänner på Gästis. Där kan du köpa skånsk-tysk buffé och en mässingsorkester underhåller. Allmänheten är hjärtligt välkommen!

Kort fakta om vänorten Grimmen

Grimmen är en liten medeltida kulturstad, troligen grundad på 800- eller 900-talet med en ringmur från 1200-talet. Grimmen har en stark historisk svenskanknytning. Orten med sina knappt 12 000 invånare ligger bara 21 mil från Staffanstorp, tre mil öster om Stralsund och tre mil väster om Greifswald.

Program

Kl 12 – 15.30 Torget

Grimmen bjuder alla Staffanstorpare på nordtyska läckerheter och specialiteter! Grimmens musikkår underhåller. Lions serverar öl i öltältet.

kl 19-23 Gästis

Tyskskånsk afton tillsammans med våra tyska gäster från Grimmen. Mässingsorkester underhåller. Öppet för allmänheten.

Arrangeras av Grimmens och Staffanstorps kommuner i samarbete med Lions Club Staffanstorp, Staffanstorpshus, Gästis.

FOTNOT

Varje år bjuder Staffanstorps kommun tillbaka när kommunledningen tillsammans med Skånska Sillacademien reser till Grimmen och bjuder Grimmenborna på ett mycket uppskattat sillbord samt skånsk musik i stadens Kulturhus och på stadens två äldreboenden.

Text och bild: Ivar Sjögren

Höstens författarkvällar på biblioteket i Staffanstorp

$
0
0

Tomas Sjödin Foto: Richard Eriksson

Besök en av höstens fem författarkvällar och lyssna på till exempel Tomas Sjödin den 5 september. Han har berört många med sina böcker. Den 17 september kommer Stefan Edman. Bengt Liljegren kommer den 2 oktober, Zinat Pirzadeh den 28 oktober och Kristina Ohlsson den 27 november.

Till en kostnad av 70 kronor per författarkväll inklusive fika.

Tomas Sjödin: ”Att hitta ord som är små nog för stora känslor ”

Torsdagen den 5 september kl.19.00

Tomas Sjödin Foto och licens: Richard ErikssonTomas Sjödin är författare, krönikör, föredragshållare och pastor. I oktober kommer hans tionde bok ”Det händer när man vilar”. Denna kväll berättar han om hur skrivandet började och blev en viktig del av hans liv. Tomas har berört många med sina böcker men också med sina sommar- och vinterprat i Sveriges Radio och han har under många år varit krönikör åt Göteborgs-Posten. Förköp från och med den 22 augusti.

Stefan Edman: ”Går världen åt rätt eller fel håll? – en kväll om mat, klimat och biologisk mångfald”

Tisdagen den 17 september kl.19.00

Stefan Edman Foto:PrivatStefan Edman, biolog, författare och krönikör, ger oss en spännande kväll kring mat, miljö och biologisk mångfald. Stefan Edman är välkänd för sin förmåga att ge intressanta perspektiv på svåra frågor och att på ett lättfattligt och spännande sätt beskriva komplicerade sammanhang i natur och miljö. Stefan har skrivit 40-talet böcker om natur-miljö-människa. Han har bland annat varit miljörådgivare åt statsminister Göran Persson och generalsekreterare i Oljekommissionen. Förköp från och med den 3 september.

Bengt Liljegren: ”Winston Churchill – människan”

Onsdagen den 2 oktober kl.19.00

Bengt Liljegren Foto och licens: Anette RasmussonKritikerrosade Bengt Liljegren är aktuell med en ny biografi. Efter framgångarna med böcker om Karl XII, Alexander den store, Adolf Hitler och Pink Floyd har han nu tagit tjuren vid hornen och skriver om ännu en omdebabatterad gigant: Winston Churchill, en av 1900-talets lysande profiler. De flesta känner honom som mannen med cigarren och V-tecknet, en man som på ett avgörande vis påverkade andra världskrigets utgång. Bengt Liljegren berättar om Winston Churchill, människan bakom myterna. Förköp från och med den 18 september.

Zinat Pirzadeh: ”Fjäril i koppel”

Måndagen den 28 oktober kl.19.00

Zinat Pirzadeh Foto och licens: Armand PhotoZinat Pirzadeh är persisk-svensk komiker, skådespelare och föreläsare. Bakom sig har hon krig, revolution och utvisningshot under tre år. Många blev starkt berörda när hon sommarpratade i Sveriges Radio och berättade om sin uppväxt i Iran, flykten från ett tvångsäktenskap och kampen för att hon och hennes son skulle få stanna i Sverige. Först efter nästan 20 år här har hon orkat gå till botten med vad som verkligen hände. Zinat Pirzadeh turnerar nu med sin standupföreställning ”Bakis i burkan” och kommer till Staffanstorp och berättar om sin bok ”Fjäril i koppel” som beskriver hennes uppväxt och flykt. Förköp från och med 14 oktober.

Kristina Ohlsson: ”Davidsstjärnor och  glasbarn – en kväll om att skriva spänning för vuxna och barn”

Onsdagen den 27 november kl. 19.00

Kristina Ohlsson Foto: Thron UllbergHör Sveriges nya deckarstjärna Kristina Ohlsson berätta om sin senaste kriminalroman ”Davidsstjärnor” och sin första barnbok med titeln ”Glasbarnen”. Kristina Ohlsson, som gjort karriär på försvarshögskolan, Rikspolisstyrelsen och arbetat med terrorfrågor vid organisationen OSSE i Wien, är numera författare på heltid. ”Askungar” kom 2009 och ”Tusenskönor” belönades med Stabilopriset och nominerades till bästa svenska kriminalroman 2010. ”Änglavakter” och ”Paradisoffer” är andra titlar på böcker skrivna av Kristina Ohlsson.

Förköp från och med 13 november.

Biljetter släpps 14 dagar innan arrangemanget.

Förköp av biljetter på biblioteket i Staffanstorp. Max 2 biljetter/person. Telefonbokning från kl. 10 på tel 046-25 12 66. Insläpp kl.18.45

OBS! Bokade biljetter som inte hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget läggs ut till försäljning. Sålda biljetter återlöses ej.

Ett samarbete mellan Kultur & Fritid Staffanstorps kommun, S:t Staffans församling och SPF Club 230. Mediasponsor:Spegeln


Föreningarnas dag med Familjefest och Jubileumslopp

$
0
0

Legs for run Foto: Giopuo flickr.com

Lördagen den 14 september – 2013 arrangerar kommunen med föreningar en Föreningarnas dag i Staffanstorp. Det kommer att vara aktiviter i Balders Hage klockan 10 – 16, Rådhuset och torget klockan 13 – 16. Ett Jubileumslopp startar klockan 13 på Tösavägen 20 Hjärup och går i mål på Rådhustorget, 7,5 km långt.

Anmälan till loppet gör man till:

Studio S  innan den 6 september  det kostar 100 kr.

Anmälan därefter kostar 150 kr.

Vi behöver många funktionärer till loppet, är du intressera så kontakta Taina Ahola på Medelpunkten ring 046-25 12 99

Familjefest i Balders Hage (en del av Föreningarnas Dag)

Kl. 10 – 11 FÖR BARN: Familjefesten startar med allsång för barn med Linda Lundqvist. Arr: Businessport och Staffanstorps kommun

Kl. 11 – 16 FÖR BARN: Karusell, hoppborg, ponnyridning, tävling, servering, godisregn, med mera. Alla biljettintäkter till förmån för Barncancerfonden. Arr: Skånefestivalen och Staffanstorps kommun

Kl. 11 – 16 Backstapling och backklättring. Sätt dagens rekord. Poppa popcorn över öppen eld. Arr: Staffanstorps Scoutkår

Kl. 14 – 15 Lekar för mindre barn, varm dryck från stormkök, m m. Arr: Friluftsfrämjandet.

 

Seniorveckan 15-20 september 2013

$
0
0

Spela kort foto: Taina Ahola

Snart är det dags för seniorveckan 2013. Den 15-20 september visar föreningar, företag och kommun upp sina verksamheter med fokus på våra äldre. Kom och upptäck alla aktiviteter som finns. Lär dig nya saker och prova på ett digert programutbud.

Seniorveckan inleds den 15 september kl.14.00 med tal av Liliana Lindström och musik med Bengt Nilsson från Staffanstorp, sedan fortsätter veckan med aktiviteter på flera håll i kommun

-Seniorveckan är som ett koncentrat där vi på Medelpunkten med alla våra duktiga frivilliga medarbetare, föreningar, S:t Staffans församling och företag visar på allt som finns för seniorer i vår kommun. Kanske är du nyinflyttad eller nybliven senior. Då är Seniorveckan ett utmärkt tillfälle att bekanta dig med alla aktiviteter som bjuds, säger Taina Ahola, frivilligsamordnare på Medelpunkten.

Läs mer här

Föreningarnas dag blev en riktig folkfest

$
0
0

Vinnarna i jubileumsloppet 2013 Foto:Ivar Sjögren

I strålande solsken genomfördes Föreningarnas dag med Familjefesten i Staffanstorp och Jubileumsloppet mellan Hjärup och Staffanstorp i lördags den 14 september i Staffanstorp.

Hundratals staffanstorpare och många många barnfamiljer gick man ur huse denna soliga dag för att uppleva allt vad föreningarna hade att bjuda på, delta i barnallsång, hoppa hoppborg, åka karusell, prova backklättring och mycket annat.

Detta var andra året i rad som evenemanget genomfördes och i år hade dagen förstärkts med Familjefesten i Balders Hage.

Hjärupsloppet lockade nära hundra deltagare.

Vinnare i damklassen blev Johanna Edman, tvåa kom Anneli Holm och trea Jenny Lindskog.

Vinnare i herrklassen blev Karl Dannestam, två blev Martin Persson och trea Jonas Fastrup.

- Detta är ett så trevligt och lyckat arrangemang att jag vågar lova att vi kommer att genomföra Föreningarnas dag och Jubileumsloppet även nästa år, sa Kultur & Fritidsnämndens ordförande Eric Tabich när han förrättade prisutdelningen i Jubileumsloppet på eftermiddagen framför Rådhuset.

Bild: Johanna Edman och Karl Dannestam vann Jubileumsloppet i sina respektive klasser dam och herr.

Text och bild: Ivar Sjögren

Sia på Skåningen fick träffa Obama!

$
0
0

Siavosh Derakhti från Skåningen med president Barack Obama och Fredrik Reinfeldt Foto och licens: Baldur Bragason/Regeringskansliet

- I förrgår träffade jag Obama och idag är jag här i Staffanstorp och arbetar. Livet har stora kontraster, skrattar fritidsledaren och Raoul Wallenbergstipendiaten Siavosh Derakthi på Skåningen i Staffanstorp.

Han är den allra förste som utsetts till Raoul Wallenbergpristagare, ett nyinstiftat pris på 100 000 kr. Han fick priset för sitt arbete för integration, mot främlingsfientlighet och rasism.

- Bakgrunden till mitt arbete är att i Malmö, min fantastiska hemstad, och i Skåne trakasseras, diskrimineras och förtrycks muslimer, judar och romer på gatorna och på nätet. Detta är ett stort problem som pågår runt om i hela Europa. Det är svårt för mig att acceptera att människor ska bli förtryckta på våra demokratiska gator säger Siavosh Derakthi.

Möte med Obama

När vi möter honom har det bara gått två dagar sedan den minnesvärda dagen i hans liv, då han fick träffa USA:s president Barack Obama, öga mot öga under Obamas besök.

- Vi fick nästan fem minuter tillsammans. Det var bara jag, Obama och Fredrik Reinfeldt. Och så livvakterna, berättar Siavosh som kallas Sia.

- Presidenten var påläst om mig. Han sa att det var en ära att träffa mig, att han visste vem jag var, att amerikanerna var stolta över mig och att jag ska fortsätta min kamp och att han följer mitt arbete. Han sa att det var fantastiskt att en ung person har så stor drivkraft och försöker göra skillnad och bygga broar mellan människor för att öka förståelsen.

Mot främlingsfientlighet

Sia, 22 år, är grundare av organisationen Unga mot antisemitism & främlingsfientlighet, en förening som ursprungligen hette Unga muslimer mot antisemitism, islamofobi och främlingsfientlighet.

Organisationen verkar främst bland unga i Malmö. Sia är född i Umeå men kom som liten till Malmö. Han har azerbadjanturkisk bakgrund.

- Jag var en besvärlig elev i skolan, hade dåliga betyg, och fick läsa extra på IV-programmet, skrattar han. Men jag började höja mig i tvåan och tog studenten på Malmö latinskola. Han har själv blivit drabbad av främlingsfientligheten.

- Jag har blivit kallad ”blatte” och ”terrorist”. Jag blev väldigt utsatt när jag en period jobbade på ett kafé i ett finare medelklassområde i Malmö.

Många ville inte beställa av mig. Så jag kan definitivt identifiera mig med ungdomarna på gatorna.

Arbete mot fördomar

Hans organisation ägnar sig främst åt att föreläsa, hålla workshops och genomföra utbildningar.

- Jag var 17 år när jag fick idén och 18 när jag drog igång verksamheten. Mitt mål är att utbilda alla människor som är samhällsbyggare, tjänstemän, lärare, med flera, säger Sia. Vi är två föreläsare, en romsk och jag, berättar han. Vi lyfter upp fördomar och fientlighet mot romer och vi lyfter upp och belyser islamofobin och antisemitismen.

- Vi föreläser framför allt för skolelever, tjänstemän, politiker och lärare. Men vi har även hållit föredrag för regeringsrepresentanter, för kulturministern, för utrikesminister Carl Bildt och för FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Sia satt även med i den nationella kommitté som arbetade för att uppmärksamma Raoul Wallenberg inför 100-årsjubileet av hans födelse.

Vill skapa förändring

Sia har fullt upp på dagarna. Han jobbar måndag – lördag varje vecka. På fritiden tränar han thaiboxning. På Skåningen är han tre dagar i veckan. Han jobbar även på Rörsjöskolan i Malmö och på Fosie mötesplats för ungdomar. Och med sin förening.

- Från början var jag på det nu nedlagda ungdomscaféet i Staffanstorp. De flesta ungdomarna där hade annan etnisk bakgrund, fantastiska ungdomar. En del har börjat hitta hit till Skåningen vilket jag är glad för.

- Jag vill skapa förändring. Det behöver göras insatser på skolorna i Staffanstorp och det är viktigt att arbetet med integrationen kommer igång, så att alla kan få möta varandra. Jag skulle vilja hålla utbildningar om olika kulturer, skapa träffar, kanske kan vi laga mat och baka tillsammans.

Integrationsprojekt i Staffanstorp

- Jag vill gärna att Skåningen blir en ännu mer öppen verksamhet för alla. Jag vill se alla nationaliteter här. Vi vill ha hit fler tjejer och även fler etniska svenskar, alla vill jag se här. Vi måste gå ut i skolorna och fånga dem. Kanske kan vi skapa ett integrationsprojekt här på Skåningen, hoppas Sia.

Han är ung, bara 22 år, och sprudlar av energi och entusiasm inför sina uppgifter. Han har framtiden för sig. Och mycket han skulle vilja göra.

- Min dröm är att bli statsminister, tänk att få styra Sverige bort från främlingsfientlighet. Men då måste jag gå med i ett politiskt parti och då blir man alltid placerad i ett visst fack och det vill jag inte, säger han och ler sitt breda leende.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Nybyggarglädje på Hagalid

$
0
0

Karin Bergstrand Foto:Ivar Sjögren

Över hela det nya koloniområdet på Hagalid växer det så det nästan knakar. Överallt prunkar blommor, tomater, pumpor och salladshuvuden och här och där har små fina stugor redan vuxit upp ur myllan.

Karin Bergstrand är en av de kolonister som flyttat med från gamla Anneroområdet. Vid ingången till hennes nya kolonilott växer gul rudbeckia och rosenskära. Ett äppelträd och några hallonbuskar ska snart planteras och grunden till en kolonistuga håller på att ta form. Två stora hibiscusar ska snart hämtas från den gamla kolonin.

- Får jag bara hit min stuga och hjälp av mina barn att bygga uteplatsen så kommer detta att bli jättebra, säger Karin med ett leende. Det har blivit mycket bättre här än vad vi trodde från början. De flesta som flyttat hit är nöjda.

Redan kö till etapp två

Nya koloniområdet Hagalid ser riktigt mysigt ut i höstsolen. Det som började litet trögt i våras har redan utvecklats till en liten succé.

- Vi trodde inte det skulle bli så bra så snabbt, säger Carin Nilsson från Staffanstorps kommun. Men detta är fin jordbruksmark och det växer ju så fint överallt redan. Koloniföreningen Hagalid har redan en kö för en andra etapp där vi kan skapa ungefär lika många lotter till. Vi behöver ett 20-tal i kön innan vi påbörjar arbetet. Men då kan det gå fort, på tre – fyra månader.

Vuxit fantastiskt

Det är början av september när vi tittar in med kameran i det nya stora koloniområdet invid Staffansvallen. Överallt växer buskar, små träd, blommor, tomater, pumpor och grönsaker. Flera små stugor har redan vuxit upp.

I en koloni ser vi både röd chili, pumpa och paprika i odlingsbäddarna. Samtliga 29 kolonilotter är uthyrda. Total koloniyta är 6 600 kvm plus gångar och allmänna utrymmen, toaletter och fikarum. En lott kostar 4:50/kvm och år.

Området administreras av nya koloniföreningen Hagalid som arrenderar marken av kommunen.

- Detta kommer att bli jättefint, säger ordförande Bodil Kiaer i Koloniföreningen Hagalid. Det är nybyggarland. Men det som var åker så sent som i våras har redan blivit jättefint, det har vuxit fantastiskt. Vi ser framtiden an med stor tillförsikt.

Intresserad av en kolonilott?

Du som vill hyra en kolonilott eller vill veta mer om vad det innebär är välkommen att kontakta ordförande Bodil Kiaer 070-4276753 eller via e-post. 

Text och foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Viewing all 289 articles
Browse latest View live